U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.
Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Oëverblinder Philippart ster in Zuid-Afrika
Oëverblinder Philippart ster in Zuid-Afrika
De show "Beyond belief" loopt al weer een paar maanden in het Sun City Extravaganza Theatre bij Johannesburg met in de hoofdrollen Paul en Anja Philippart uit Eindhoven. In de kranten worden ze "outrageous illusionists" genoemd, "bizarre performers" en "oëverblinders". Kobus Burger schrijft in het blad "Beeld":"Of jij dit nou wil glo of nie wil glo nie, in die magiese musiekproduksie gebeur daar dinge op die verhoog wat 'n mens maar sukkel-sukkel kan verklaar."
De gedegen voorbereiding op de show in de Verenigde Staten, blijkt vruchten af te werpen. Dit schrijft Paul er zelf over:
De show is een groot succes. Er wordt gesproken over de beste show die Sun City ooit gehad heeft en in de kranten noemen ze ons "the most extraordinary performers seen on stage for a long time." Toegegeven, dat is wel zo'n beetje mijn favoriete citaat uit de krantenkritieken. Maar veel mensen, ook veel pers- en t.v.-mensen, hebben ons herhaaldelijk gezegd dat ze graag een show van ons alleen zouden willen zien. Dat is dus misschien de volgende stap.
Zoals je kunt lezen in het programma is de show een liaison van de Illusie-show en de Legend-show. Legend-shows zijn erg "in" in Amerika op het moment en het komt er eigenlijk gewoon op neer dat mensen imitaties op de bühne brengen van levende legendes, zoals Michael Jackson, Madonna en noem maar op. Dat is op zich al een vorm van illusie, dus de producers vonden het een idee om dat te combineren met magic.
STERREN
Wij zijn de "sterren" in deze show, de kop, staart en het midden zogezegd en wij zijn dus degenen die alles laten gebeuren. Wij laten de legends verschijnen en halen er de nodige illusies mee uit. Dat doen we op onze bekende theatrale manier, soms sinister, soms komisch maar altijd met een bizarre knipoog, die zich uit in cartoonistisch en soms ook diabolisch gedrag en uiterlijk. We werken puur met bodylanguage en mimiek, geen spraak en hebben ons repertoire daarbij grondig uitgebreid met veel nieuwe illusies. Maar ook klassieke manipulaties hebben we in ons jasje gestoken en brengen we ten tonele.Zo zitten we op een gegeven moment in een Hotel-Lobby-scène, waar van alles vreemds met de tafels, de wijn en de mensen gebeurt. Of in de opening, waar Anja en ik de hele cast tot leven brengen. De magie in de show hebben Anja en ik helemaal zelf (binnen de parameters van het concept, een concept van de twee Amerikaanse producers) kunnen en mogen invullen. Dat hebben we samen met John Thompson gedaan en erg succesvol, al zeg ik het zelf. De costuums zijn speciaal ontworpen en gefabriceerd voor ons, in constant nauw contact met Anja natuurlijk, die als een teckel waakt over onze look. De muziek voor de look-a-likes is gecovered, maar alle muziek voor de illusies is speciaal gecomponeerd en geproduceerd. Alle muziek is in samenwerking met mij en John Thompson gemaakt, zodat we zeker konden zijn dat die, behalve mooi, ook functioneel zou zijn.
OPWINDING
We hebben dus veel in de melk te brokkelen gehad en dat is zeer de moeite waard geweest. Ons contract hier loopt officieel tot 15 maart 1997, want shows hier lopen normaal gesproken een jaar. Ze hebben al gevraagd of we er nog een jaar aan vast willen plakken, want ze willen de show nu al een jaar langer laten draaien vanwege het succes. Wij hebben echter nog niets toegezegd, want er zijn al kopers uit Las Vegas en Reno geweest voor deze show en verder hebben we uit Australië, maar ook uit Europa aanbiedingen gehad voor een grote productie van onze eigen show, dus niet binnen de parameters van de producers, maar met de producers als geldschieters en organisatoren en verder helemaal op onze voorwaarden en naar onze ideeën!! Het is dus een opwinding in Huize Philippart en we weten nog niet zo goed wat we allemaal gaan doen, maar er broeit in ieder geval weer iets.In dat geval kunnen we ons uitleven als het gaat om dramaturgische invulling en uitvoering, want dan zullen wij het helemaal voor het zeggen hebben. De ideeën daarvoor zijn zich al langzaam aan het ontwikkelen en we zien wel wat eruit komt.
Het is volgens mij nooit goed om te lang van te voren te plannen, maar wel om er vast van te dromen. Als de dromen dan klaar zijn, weet je tenminste wat je gaat plannen, nietwaar?
Dit artikel is gepubliceerd op dinsdag 9 juli 2013 om 00.34 uur en komt uit de Informagie (jaargang 8, nummer 1, september/oktober 1996), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.