U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.
Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Gehoord, gezien, gelezen (2/1)
Gehoord, gezien, gelezen (2/1)
Zelden zal op de televisie een goocheltruc (sorry, 'Het Geheim') vertoond zijn die zoveel gespreksstof heeft opgeleverd als de W.K.-kist van Ronald Moray en Peter Vogel. Hij leverde zelfs een groot artikel op in De Telegraaf. Dankzij het perfecte organisatieteam van Simon van Oostveen, Ronald en Peter stond de goochelkunst enige weken lang in het middelpunt van de belangstelling. In bijna elke krant, groot of klein, landelijk of regionaal, werden deze twee goochelaars vermeld. Een prima reclame voor de goochelkunst. Aangezien ik als technisch adviseur bij dit gebeuren nauw betrokken was, is het misschien interessant t.z.t. eens te beschrijven welke voorbereidingen er nodig waren en welke obstakels en spanningen zowel voor als tijdens de uitzendingen overwonnen moesten worden - en hoe de goochelwereld reageerde.Op 6 oktober a.s. is er weer de jaarlijkse Kali-dag. Altijd een bijzonder gezellig evenement. Uw laatste nieuwtjes kunt u daar aan mij kwijt.
Eddy Taytelbaum is na een verblijf van bijna 3 maanden in de U.S.A. weer in zijn vertrouwde omgeving terug. Hij heeft o.a. meegewerkt aan een boek van Ren Clark, dat waarschijnlijk als titel krijgt 'A world of Magic'. Misschien kunnen we Eddy bewegen zijn ervaringen met de Amerikaanse goochelkunst - soms heel goed maar ook vaak middelmatig - in de Informagie te beschrijven. Ik heb in elk geval van zijn verhalen genoten.
Pas na zeven keer de riffle shuffle te hebben toegepast, zijn de kaarten goed geschud. Persi Diaconis, onlangs in Nederland, verklaarde dit in een uitvoerig artikel in Het Parool. Richard Ross werd door de verslaggever gevraagd of hij Persi kende, maar moest het antwoord schuldig blijven. Had mij even gebeld Richard... Persi is behalve de Einstein van de wiskunde al jarenlang bij insiders bekend als een gambling- en kaartexpert en een goede vriend van Dai Vernon.
Elisabeth Warlock, dochter van de bekende Peter Warlock, vertoonde tijdens een kindervoorstelling het effect waarbij een aantal kleine doekjes tussen twee grote doeken verschijnen. Als parlando gebruikte ze het bekende mama- en papaverhaaltje. Op de vraag wat gebeurde nadat ze getrouwd waren, antwoordde een wijsneus: 'En toen gingen ze scheiden'.
In de film Pretty Woman, die momenteel in Nederland draait, ziet men tijdens de titelrol de handen van de bekende Amerikaanse goochelaar Jason Randal, die met munten manipuleert.
S.W. Erdnase's 'The Expert at the Card Table', in 1902 gepubliceerd, wordt door superstars als Dai Vernon als de bijbel voor de cartomagiër beschouwd. Maar wie was Erdnase? Was het een goochelaar, valsspeler, moordenaar etc. etc? Jarenlang heeft men naar de juiste informatie gezocht en die staat nu gepubliceerd in "The man who was Erdnase'. Zijn echte naam was trouwens Andrews; deze naam zit verborgen in S.W. Erdnase; draai een deel van de naam maar om. Dr. Bart Whaley, Martin Gardner en Jeff Busby zijn de schrijvers van dit boek, dat misschien wel een van de meest interessante van het jaar is.
Een nagelschrijver is niet iemand die op nagels schrijft, maar het is een ideaal hulpmiddel voor de mentalist, mits hij de techniek goed onder de duim heeft.
Even vlug optellen zonder een electronisch hulpmiddel: 1010 + 70 + 1000 + 10 + 1000 + 10 is? Het antwoord is niet 4000.
Supreme Magic geeft een nieuw blad uit, getiteld Alamakazam. Dit is speciaal gericht op de kindergoochelaar en staat onder redactie van Maurice Day, bekend van zijn uitstekende kinderserie in Abracadabra.
Daarmede zijn we weer aan het einde van de 3 G's kolom.
Corvelo
Dit artikel is gepubliceerd op vrijdag 12 augustus 2016 om 09.25 uur en komt uit de Informagie (jaargang 2, nummer 1, september/oktober 1990), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.