U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.
Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | David Copperfield komt naar Nederland
David Copperfield komt naar Nederland
Zoals ook gemeld wordt in de rubriek 'Gehoord, gezien en gelezen' komt David Copperfield binnenkort naar Nederland. Op 17 en 18 oktober treedt hij op in het Congresgebouw te Den Haag en van 22 tot en met 26 oktober in de RAI te Amsterdam. Ter gelegenheid van Copperfields Europese tournee hield Thorsten Havener van het Duitse blad Magie een interview met de fameuze Amerikaan. Het is aan Piet Hart te danken dat wij toestemming kregen dit in vertaalde vorm te publiceren. Ook de vertaling is van Piet Hart.M (Magie): In je vroegere shows heb je de muziek van Gershwin voor je illusies gebruikt. Nu hoor je in je shows meer en meer pop en rock-muziek. Waarom heb je de stijl veranderd?
C (David Copperfield): Omdat ik vele jaren dingen deed, waarvan ik dacht dat het publiek daar van hield. Nu heb ik geleerd dat het publiek van die dingen houdt waar ik ook van houd. De muziek waar ik gek van ben, zit in mijn show. De soort kleding waar ik van houd, zit in de show. In zoverre is het een eerlijke show; alle dingen waar ik van houd doe ik. De beste tip die ik aan jonge goochelaars kan geven, is zo veel shows als mogelijk te geven; zo doe ik het ook. Ik breng ongeveer 500 shows per jaar. Dat is een heleboel.
M: Maar het is toch moeilijk om steeds maar weer aan optredens te komen.
C: Toen ik begon, heb ik overal opgetreden. Ik heb gratis in ziekenhuizen en scholen gegoocheld. Overal waar ik een aanbieding kreeg om op te treden trad ik op, louter en alleen om reacties te krijgen en die te analyseren met als doel mijn programma telkens bij te stellen.
M: Hoe ontwerp je je illusies? Is er eerst het idee, de muziek of het trucgedeelte?
C: Vaak hoor ik mooie muziek en wil die in een effect hebben. Dan moet je een truc vinden die bij deze muziek past. Vaak is het ook een idee voor een nieuw principe waaruit een verhaal ontstaat of waaruit een nieuwe illusie ontwikkeld wordt. Hierbij moet je dan de passende muziek vinden. Het is eigenlijk net zo alsof je een liedjesmaker vraagt: wat was er eerst, de muziek of de tekst? Hij zal je antwoorden dat het bij elke song weer anders is.
M: Wanneer en hoe lang oefen je op je illusies en trucs?
C: Voor de grote bevrijding uit mijn laatste t.v.-show heb ik een jaar geoefend. Voor een truc heb je ongeveer 1,5 jaar nodig voordat deze werkelijk feilloos verloopt. Voor het ontwikkelen van een nieuwe illusie zes maanden tot een jaar.
M: En wanneer gebeurt dat? 's morgens, 's middags of....
C: Altijd, soms zelfs onder de douche.
M: Blijft er nog genoeg tijd over voor je privé-leven?
C: Ik maak daar gewoon tijd voor. Ik geef veel geld uit aan mijn vrienden, zodat zij mij kunnen bezoeken - vooral voor mijn vriendin. Ik heb de ervaring dat ik graag optreedt. Eigenlijk zou ik niet zoveel shows moeten doen, maar ik geniet er zo van en daarom doe ik het.
M: Wanneer ben je met goochelen begonnen? Ik heb gelezen dat je op je zestiende al juniorlid was van de SAM (Society of American Magicians).
C: Op mijn twaalfde al....
M: En je hebt ook al heel jong lezingen gegeven aan de universiteit.
C: Ja, dat was met zestien. Het angstzweet brak met toen uit.
M: Na een 'escape-illusie' heb je een tijd in een rolstoel gezeten, dat klopt toch?
C: Ja ik zat twee weken in een rolstoel.
M: Dat bewijst dat je illusies vaak echt gevaarlijk zijn, het is niet altijd spel. Is de goochelkunst je dit gevaar waard?
C: Wij zijn zeer voorzichtig en proberen weinig risico's in te bouwen. De risico's zijn altijd voorspelbaar.
M: Hoe is je relatie ten opzichte van andere goochelaars? Zijn zij jaloers omdat je eigenlijk elke illusie verbetert en trucs in je programma hebt welke zij ook op FISM-congressen hebben vertoond?
C: Ik weet het eigenlijk niet. Ik vind Jonathan en Charlotte (The Pendragons) hele goede goochelaars. Ik heb een andere methode gevonden om de illusie uit te voeren....
M: En hoe is jou contact met hen?
C: Goed! Zij hebben mij toestemming gegeven om de doek bij de illusie Metamorphose weg te trekken zoals zij dat bij de vluchtkist doen. Wij zijn goede vrienden.
M: Wie zijn je lievelingsgoochelaars?
C: Gene Kelly en Fred Astaire. Het zijn wel geen echte goochelaars, maar ware tovenaars op hun gebied.
M: Op het FISM-congres in Lausanne had je bodyguards om je heen. Kon je wel echt van het congres genieten?
C: Ik heb veel plezier gehad en het was een mooie tijd.
M: Ga je ook naar het FISM-congres in Japan?
C: Ik weet het nog niet.
M: Welke tips kun je andere goochelaars nog geven?
C: Zoals ik aan het begin van dit interview reeds zei.
M: Optreden, optreden, optreden!
C: Ja, het publiek stelt je show samen. Luister dus goed naar je publiek wat dat ervan vindt. Ik heb deze ervaring bij veel goochelaars opgedaan.
Dit artikel is gepubliceerd op zaterdag 28 maart 2015 om 00.36 uur en komt uit de Informagie (jaargang 5, nummer 1, september/oktober 1993), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.