U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.
Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Belgische bladen meteen dubbelop
Belgische bladen meteen dubbelop
Begin nooit een bladMet deze titel opende Simon Carmiggelt jaren geleden een van zijn stukjes. Ik zat toen nog op de middelbare school en liet mij overhalen de schoolkrant te gaan redigeren. In het eerste nummer verscheen, met toestemming van Simon, het betrokken stukje. Had ik dat advies maar ter harte genomen. In 1977 liet ik me weer overhalen. Samen met Kees Schoonenberg, Ted Biet en Eric Warlicht begonnen we het Nederlandstalige goochelblad Hocus, waaruit later weer de Informagie ontstond.
Toen de Nederlandse goochelbladen Triks en De Magiër ter ziele waren, ontstond in Nederland de behoefte aan een Nederlandstalig goochelblad. In België is het altijd opvallend stil gebleven op de goochelbladenmarkt. Wie schetst mijn verbazing dat er sinds kort twee Nederlandstalige goochelbladen in België op de markt zijn verschenen. Het ene heet "De Escamoteur", het andere "Hocus Pocus".
De Escamoteur
Dit was het eerste en verscheen in maart 1995. De voornaamste doelstellingen van dit blad, zoals ze zelf zeggen, is de onderlinge contacten vergemakkelijken en bevorderen, nieuwe ideeën aanbrengen en uitwisselen, evenementen promoten, simpelweg informeren. De hoofdredacteur is Koenraad Ronsmans en medewerking verlenen Breakgi, Gunther Giunee, Geert Jansen, Matinelli en Jean-Paul.Dat informeren doen ze uitgebreid. In het januari/februari nummer treffen we interviews met Ger Copper en Rafael aan. Verslagen van allerlei goocheldagen. Een verslag over het goocheltheatertje "Le Double Fond" in Parijs van Dominique Duvivier. Advertenties van verschillende dealers. Tien pagina's trucs. Het gehalte van de beschreven trucs is nogal matig. Het blad telt 40 pagina's A4. Het Vlaamse taalgebruik is prachtig. Wat dacht u van de volgende titel voor een kaartentoer "'t is nie moeilijk, 't is gemakkelijk! " of "Vier klaveren op Wandel". Het blad verschijnt 6 maal per jaar en de prijs is Fl. 50.00.
Hocus Pocus
In januari van dit jaar verscheen er een tweede blad onder redactie van Van Hove. De makers van "Hocus Pocus" waren kennelijk niet tevreden met hetgeen er op dit moment aan goochelbladen in het Nederlandstalig gebied is. Zij zelf zeggen dat verschillende bekende beroepsgoochelaars uit België en Nederland tot dit initiatief zijn gekomen daar hetgeen wat reeds, in zeer kleine oplage, bestond niet aan alle verwachtingen voldeed. Ofzij daar de "Informagie" en "De Escomateur" mee bedoelen is niet helemaal duidelijk. Zij richten zich ook tot aanverwante kunsten zoals blijkt uit het artikel "De wondere wereld der fakirs". Ook zij maken interviews. In het eerste nummer met Klingsor, Richard Ross en Guy Bavli. Duidelijk is dat zij zich wat internationaler willen profileren. In de rubriek "Nieuws uit de toverpot" is een breed scala te vinden met informatie over de goochelkunst over de hele wereld, met bij elk onderwerp een adres en/of telefoonnummer. Een uitstekend informatief gedeelte! Het trucgedeelte is mager, slechts drie pagina's. De titel "Goud van Oud" met warempel de zwevende bal van Okito, zoals die werd beschreven in de tiende jaargang van "De Magiër". Het blad bevat heel veel advertenties. Duidelijk is dat het blad zwaar gesponsord wordt door "Mephisto''. Van de 48 pagina's A4, neemt Mephisto er 11 voor zijn rekening. Wat opvalt zijn de advertenties van goochelaars. Volgens het colofon heeft het blad een oplage van 2000 exemplaren. "Hoe raak je ze kwijt", denk ik dan! Ook dit blad verschijnt 6 maal per jaar en de prijs is Fl 45.00. Ook in dit blad is het Vlaams prachtig. Wel eens gehoord van een "Kettingkoning''?Tenslotte
Een vergelijking maken tussen beide bladen was niet mijn bedoeling. Wilt u een blad met veel trucs van hoog niveau dan bent u bij beide bladen aan het verkeerde adres. Wilt u veel informatie over van alles wat er op goochelgebied in de lage landen gebeurt, dan voorzien beide bladen in een behoefte. Oordeel zelf en vraag een proefnummer aan. Voor De Escomateur, Postbus 706, 9000 Gent en voor Hocus Pocus, Populierenlaan 9, 2940 Hoevenen.In een zo beperkt taalgebied lijkt het mij erg moeilijk om beide bladen lang in stand te houden. Misschien zullen op beide redacties nog wel eens de woorden van Simon Carmiggelt de ronde doen: "Begin nooit een blad!".
Frans de Groot
Dit artikel is gepubliceerd op vrijdag 7 maart 2014 om 10.05 uur en komt uit de Informagie (jaargang 7, nummer 5, mei/juni 1996), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.